Nieuws

Fitness dumbbells

Dumbell training of barbell training? De discussie of je beter met Fitness dumbbells of barbells kunt trainen bestaat al jaren. Veel krachtsporters zweren bij het gebruik van dumbells, terwijl anderen barbell oefeningen als favoriet hebben. Begin je net met trainen en wil je graag weten of je het beste met dumbells of met barbells kunt trainen? Lees snel verder om de voor- en nadelen af te wegen.

Trainen met losse gewichten heeft veel voordelen, met name dumbells en barbells worden gebruikt om met losse gewichten te trainen. Elk type losse gewichten heeft zijn eigen voor- en nadelen. Met een barbell training kun je bijvoorbeeld meer gewicht liften. Dit komt omdat er makkelijker gewichtschijven aan een barbell toegevoegd kunnen worden in tegenstelling tot dumbells.

Het is mogelijk om meer gewicht te liften om overload te creëren. Let wel op dat dit geen vrijbrief is om aan ego-lifting te doen. Met een barbell kun je snel te zwaar te trainen, wat weer slecht voor je progressie kan zijn. Dumbells hebben namelijk een vast gewicht en zijn vaak erg onhandig als je grote zware dumbells gebruikt. Dumbell training heeft wel veel andere voordelen voor een krachtsporter.

Een groot voordeel wat dumbells weer hebben in tegenstelling tot barbells is de mogelijkheid om met een grotere range of motion te trainen. Range of motion is de lengte van de beweging. Denk hierbij aan de barbell benchpress versus de dumbell benchpress. Bij de dumbell benchpress is het mogelijk om met een grotere range of motion te trainen omdat de dumbells langs je lichaam kunnen bewegen. Je kunt dus meer spiervezels rekruteren met dumbells door de grotere range of motion. Daarnaast is het mogelijk om een betere mind-muscle connection te leggen met dumbell training (en).